لیموترش علاوه بر یک طعم دهنده فوق العاده دارای خواص بسیاری است که می توان از آن به جای انواع داروهای شیمیایی استفاده کرد. اما اینکه در چه زمان و با چه ترکیبی مصرف شود مهم است.
لیموترش گاه به تنهایی و گاه همراه با ترکیبات مختلف عملکردی متناسب با مشکلات پیش آمده دارد. البته قابل ذکر است فقط ترکیب لیموترش با مواد دیگر در اثر بخشی تاثیر گدار نیست بلکه زمان مصرف آن نیز در تاثیر مصرف بسیار حائز اهمیت می باشد.

خواص لیمو ترش
لیمو ترس طبیعتی سرد و خشک دارد و سرشار از آنتی اکسیدانها، فلاونوئیدها، ویتامین A، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B6، ویتامین B کمپلکس، فولات، ویتامین C، آهن، کلسیم، پتاسیم، مس، منگنز، منیزیم، فسفر، روی، فیبر و لیمونن است. لیمو ترش خواص بسیاری برای سلامت پوست، کاهش وزن و سلامت قلب دارد. علاوه بر آنها لیمو ترش برای کبد، سرطان، مشکلات مردان، سلامت چشم، درمان یبوست، هضم غذا، سنگ کلیه و... دارد. لیمو ترش سرشار از مواد مغذی و ویتامینها بوده و میتواند از بدن در برابر بیماریها محافظت کند. از جمله خواص لیمو ترش میتوان به مواردی مانند تقویت سیستم ایمنی بدن بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی، بهبود فرآیند هضم، تقویت سلامت قلب،، از بین رفتن علائم سوءهاضمه، درمان کبد چرب، حفظ سلامت کبد، دفع سموم بدن، از بین بردن درد دندان و ورم لثه، از بین بردن لکههای پوستی، کاهش التهاب، کاهش عفونتهای ویروسی، درمان آکنه و جوش صورت، درمان ریزش مو، آرام بخشی، افزایش انرژی، درمان سنگ کلی، درمان کم خونیه، کاهش قند خون و غیره اشاره کرد.
زمان مصرف لیمو ترش
بهترین زمان برای خوردن لیمو ترش خوردن آن بعد از غذا می باشد. لیمو ترش دارای مقادیر زیادی فلاونوئید می باشد، آب گرم میتواند این فلاونوئید مفید را استخراج کند و این باعث میشود بدن ترکیبات فلاونوئید لیمو را بهتر جذب کند. برای بدست آوردن این ترکیب می توان لیمو ترش را حداقل در مدت نیم ساعت در آب گرم ریخته و اجازه داد تا خوب ترکیبات لیمو ترش در اب حل شود سپس این آب ولرم را می توان صبح ها ناشتا میل کرد. در صورتی که معده شما اسید فراوانی دارد و در برابر مایعات اسیدی حساس است می توانید به این ترکیب یک قاشق عسل طبیعی اضافه کنید.پس از خوردن این آب لیمو و آب گرم بهتر است تا مدتی کوتاه چیزی نخورید تا بدنتان از مزایای کامل آن استفاده کتد.

خواص آب گرم و لیموترش
همانطور که گفتیم خاصیت لیمو ترش به همراه آب گرم دوچندان می شود. از طرفی ترشی اذیت کننده آن با آب گرم تا حد زیادی ترشی آن را کم می کند. اگر صبح به صورت ناشتا آب لیموترش را با آب گرم مخلوط کرده و میل کنید به مرور متوجه اثرات بینظیر آن خواهید شد. از جمله خواص آن می توان به موارد زیر لشاره کرد:
- آب گرم با لیموترش در صبح برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.
- آب گرم با لیموترش در صبح pH بدنتان را کنترل میکند.
- مصرف آب گرم با لیموترش در صبح به هضم غذا کمک میکند
- مصرف آب گرم با لیموترش در صبح به پاکسازی اجزای مختلف بدن از جمله کبد کمک می کند.
- مصرف آب گرم با لیموترش در صبح باعث تسکین مشکلات تنفسی از جمله بیماری کرونا می شود.
- مصرف آب گرم با لیموترش در صبح به کاهش وزن کمک میکند
- مصرف آب گرم با لیموترش در صبح برای پاکسازی پوست مفید است.
- مصرف لیموترش مداوم در درمان اسکوربیت که ناشی از کمبود ویتامین C است بسیار مفید است
- مصرف آب گرم و لیمو ترش از آنفولانزا و سرماخوردگی جلوگیری کرده و التهابات را کاهش می دهد.
عوارض مصرف زیاد لیمو ترش
همانطور که یک میوه دارای مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی می باشد، مصرف بیش از حد آن نیز مضرراتی را در پیشش خواهد داشت. افراط در مصرف هر ماده غذایی باعث بروز مشکلات می شود. از جمل عوارض مصرف زیاد لیمو ترش می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- باعث پوسیدگی مینای دندان میشود
- آفت دهان را بدتر میکند
- سوزش و زخم معده را بدتر میکند
- تهوع و استفراغ
- تکرر ادرار
- باعث بروز میگرن
- ازدیاد آهن خون
انواع لیموترش
لیمو ترش در تصور بیشتر افراد به شکل ریز و سبز و یا کمی درشت تر و زرد با بافتی شبیه به پرتقال می باشد. در صورتی که تنوع لیمو ترش بسیار زیاد بوده ودارای خواص متفاوتی می باشد. شایان ذکر است که بیش از ده ها نوع لیمو ترش در کل دنیا وجود دارد از جمله تعدادی از آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
لیموترش صحرایی استرالیایی
لیموترش صحرایی استرالیایی یکی از کوچکترین لیمو ترش ها هاست که جزء میوه های مینیاتوری محسوب می شود. اندازه آن خیلی بزرگتر از تیله نیست. از لیموترش صحرایی استرالیایی ب عنوان عنصری در ده ها محصول تجاری شامل میوه لعاب دار و انواع مارمالاد استفاده می شود.

لیموترش انگشتی استرالیایی
لیموترش انگشتی استرالیایی به خاویار مرکبات مشهور است، چرا که بافت خاویار مانند دارد. این گیاه بیشتر در جنگل های بارانی نیو ساوت ولز و جنوب شرقی کوئینزلند یافت می شود، دارای طعم لیموی قوی و رنگ علفی است، به همین دلیل هم با غذاهای خوش طعم و هم شیرین بسیار خوب عمل می کند.

لیموی خونی
لیمو خونی ترکیبی است که در استرالیا تولید شده است. این میوه به رنگ قرمز است و بسیار کوچک تر از انواع دیگر لیموها است. این یک پیوند بین لیمو انگشتی قرمز و نارنگی Ellendale است، دومی ترکیب نارنگی و پرتغال است. همچنین تا حدودی طعم شیرین دارد.

لیموی کفیر
این لیموها ناهموار و گرد هستند و آب بسیار کمی در آنها وجود دارد. در حقیقت، آب کمی که آنها دارند کاملا تلخ است و بنابراین بیشتر از آن برای جوش خوردن در بعضی غذاهای جنوب شرقی آسیا و روغن های معطر موجود در برگ های آنها استفاده می شود.

لیموی کوسای
لیمو ترش کوسای احتمالاً از هند منشأ گرفته است. این لیمو بیضی شکل است که پایه گردن آن کمرنگ است و نوک آن کمی نوک تیز است. پوست ضخیم و زرد عمیق آن به راحتی جدا می شود، دارای مقداری دانه است و حتی اگر طعم آن اسیدی نباشد، این لیمو ها طعم بسیار غنی ای ندارند. حاوی آب شفاف و بدون رنگ است و یکی از لیمو های مقاوم در برابر سرما است.

لیموی رنگپور
این نوع لیمو ها بسیار ترش و اسیدی هستند، اما بسیار آبدار نیز هستند. آنها شبیه لیموترش نیستند، بلکه شبیه نارنگی یا پرتقال هستند.

لیموی تاهیتی
این لیمو ها به رنگ زرد – سبز بالغ می شوند اما این لیمو را با رنگ سبز تیره خیلی زود میفروشند زیرا خوش طعم تر میباشد.

لیموی وحشی
لیموی وحشی حتی میوه مرکبات هم نیست. در عوض، این یک بوته گلدار میباشد که در محیط داخلی و هم در فضای باز کشت می شود و بیشتر به عنوان گیاه خانگی مورد استفاده قرار می گیرد.
و چندین نوع دیگر از لیمو که ظاهری معمولی تر از موارد ذکر شد دارند.
